Bilježnice eksperta

Akne

Akne

Akne su glavni razlog zbog kojeg adolescenti posjećuju liječnika. Dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne higijene i njege za masnu, problematičnu i kožu sklonu nastanku akne. Ukoliko se redovito upotrebljavaju, mogu biti izrazito korisni.

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje...

The brand Eau thermale Avène

Od masne kože do akne

Masna koža koja se sjaji...Nekoliko prištića.... Crne točkice na nosu, bradi...

Pubertet, kao što dobro znamo, donosi niz promjena uzrokovanih radom reproduktivnih žlijezda (jajnika kod djevojčica i testisa kod dječaka).
Te žlijezde proizvode hormone, androgene, koji će 'preplaviti' organizam.
Pojava akne povezuje se s preosjetljivošću kože na te hormone i osjetljivošću žlijezda lojnica koje pojačano luče masnoću.
Čak 83% djevojčica i 95% dječaka ima masnu i problematičnu kožu sklonu nastanku akne.

Razlikujemo nekoliko tipova masne kože

1. Hiperseborea
Pojačano izlučivanje loja (sebuma): Koža se sjaji, a pore postaju šire. Mogu se pojaviti izolirani, pojedinačni prištići i koža postaje problematična.

2. Retencijske akne
U normalnim uvjetima loj izlazi na površinu kože putem izvodnih kanala žlijezda lojnica. Kod pojačana izlučivanja loja, stanice u zidovima kanala se umnažaju i sprječavaju izlazak loja iz kanala. To se naziva hiperkeratinizacija. Dolazi do širenja pora i stvara se začepljenje koje se naziva komedon. On može biti otvoren (miteser) ili zatvoren, nalik na malu kvržicu u boji kože (bijeli prištić ili mikrocista).
 
3. Upalne akne
Povećana proizvodnja loja potiče razmnožavanje bakterija Propionibacterium acnes koje razgrađuju masne sastojke. One luče enzime koji uzrokuju upalu. Pojavljuju se crveni prištići koji katkad u sredini imaju malu količinu gnoja.

4. Cistične akne
U određenim slučajevima lojne žlijezde mogu se toliko proširiti da dolazi do stvaranja cisti. One mogu postati upaljene te se početi gnojiti, stvarajući tako ružne i katkad bolne promjene na licu, gornjem dijelu prsa i leđima.


Liječenje
1. Liječenje ovisi o tipu akne.

Retencijske akne : Potrebno je upotrijebiti dermatološke lijekove za lokalnu primjenu na koži u kombinaciji s dermokozmetičkim proizvodima keratolitičkog učinka.
Upalne akne : Oralni antibiotici su često potrebni kao dodatak lijekovima za lokalnu primjenu, zajedno s dermokozmetičkim proizvodima.
Cistične akne : Ovakva vrsta akni zahtijeva oralnu terapiju lijekom izotretinoinom, koji je vrlo učinkovit, ali ima ozbiljne nuspojave, kao što su isušivanje lica i iritacija kože, usana i očiju (za vrijeme tretmana ne mogu se nositi kontaktne leče). Uz pravilnu primjenu rezultati su izvrsni.
2. Dermokozmetički proizvodi  su proizvodi posebno su formulirani u ovom slučaju za masnu i problematičnu kožu. Prije kupnje posavjetujte se s dermatologom ili ljekarnikom!
Ono što trebate je nježan proizvod koji štiti kožu, proizvod koji hidratizira i hrani kožu koju ponekad i dodatno isušuju lijekovi koji se primjenjuju u terapiji akne te “nekomedogen” proizvod neće pogodovati nastanku crnih prištića.

Questions

Carnets experts

Send by email

Pretraga u tijeku

Potrebno se prijaviti

Potrebno se prijaviti sa vašim Avène računom da bi ste snimili navedene informacije.


Prijavite se da kreirate račun

You can't post more than one comment on a product

Dajte svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj račun

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.