Bilježnice eksperta

Starenje kože

Starenje kože

Primjećujete prve bore, koža više nije toliko glatka, ten postaje manje blistav? Svi ti znakovi upozoravaju Vas da vrijeme prolazi...

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje...

The brand Eau thermale Avène

S GODINAMA KOŽA SE MIJENJA...

Iz dana u dana vrijeme ostavlja tragove na našoj koži.
Kako godine prolaze vidimo na našoj koži, ponekad na način koji nas ne čini sretnim. Mnogo je čimbenika koji su odgovorni za te promjene, od načina života do genetskog nasljeđa.

Kako dolazi do promjena? Što primjećujemo?
Nakon 30-e godine koža postaje tanja, slabija, gubi sjaj. Ten postaje manje blistav. Pojavljuju se fine linije i borice u području oko očiju i usnica. Nakon 40-e godine bore se produbljuju, gubi se elastičnost i čvrstoća kože, konture lica i vrata postaju manje jasnije.

Što se događa?
Naša koža posustaje... Smanjuje se proizvodnja kolegena i elastina i hijaluronske kiseline uz posljedično povećanje suhoće kože. Kronološko starenje osim što zahvaća sve organe zahvaća i kožu, no koža je izložena i vanjskim čimbenicima koji dodatno ubrzavaju starenje ( UV zrake, zgađen okoliš, pušenje).

Najčešće zahvaćeni dijelovi tijela su lice, vrat, ruke i podlaktice zbog svoje specifične stalne izloženosti vanjskim čimbenicima. Stoga je prevencija obavezna jer starenje ne možemo spriječiti ali možemo ublažiti. Najviše možemo učiniti ako spriječimo utjecaj UV zraka na kožu. Oprez je potreban od malena ali nikad nije kasno i zaštita od sunca uvijek će dobro doći. Fotoprotekcija znači pružiti zaštitu organizmu od sunčevih zraka: ne provodite previše vremena na suncu, zaštitite tijelo odjećom, nosite sunčane naočale s UV zaštitom i koristite proizvode za zaštitu od sunca.

Za one koji žele znati više...

TIPOVI STARENJA KOŽE

1. UNUTRAŠNJE STARENJE
To je prirodan, genetski programiran proces, koji je posljedica polagane degeneracije tkiva, određene genetskom strukturom osobe. Ovaj „biološki sat“ ne otkucava kod svih istim ritmom.

2. VANJSKO STARENJE
Uzrokovano je okolišnim čimbenicima, kao što je izlaganje suncu, onečišćenje, stres, pušenje, itd.

Glavni čimbenici su:
- Sunce i njegove UV zrake: foto-starenje je prerano starenje kože uzrokovano opetovanim izlaganjem ultraljubičastim zrakama sunca ili iz umjetnih izvora, uzrokujući stalne posljedice koje su istovremeno površinske i dubinske.
 
- Okoliš: onečišćivači iz atmosfere slabe zaštitni hidrolipidni sloj kože i stvaraju slobodne radikale s velikom oksidacijskom snagom, što doprinosi ubrzanom starenju kože. Štetni učinci onečišćivača vidljivi su tijekom kratkog vremenskog  perioda, ali i dugoročno, s kumulativnim učincima agresije od onečišćivača koja je niskog intenziteta, ali stalno prisutna.
- Stil života: pušenje, stres, pretjerano uživanje u alkoholu, neuravnotežena prehrana, itd. Nezdrav stil života može uzrokovati gubljenje vitalnosti i sjaja kože. Jedna je od posljedica i naboranost kože zbog stresa ili umora, što uzrokuje napetost mišića i prema tome pojavu crta i bora. Zbog pretjeranog rada i nedovoljne prehrane stanice troše pohranjene rezerve u dubljim slojevima kože. U tom slučaju, koži nedostaju osnovni elementi: vitamini, elementi u tragovima, esencijalne masne kiseline...


ZNAKOVI STARENJA KOŽE


Znakovi starosti mijenjaju se kako se život odvija. Prvi znakovi starenja kože su pojava plitkih bora i finih linija, nedostatak sjaja kože i gubitak elasticiteta. Ovi su znakovi povezani s usporavanjem metabolizma kožnih stanica i stalnim napadima slobodnih radikala: oksidacijskih agenata, između ostalog, potaknutih izlaganjem UV zrakama. Zatim slijedi promjena u kojoj bore stvaraju dublje brazde a koža gubi čvrstoću. Ovi su znakovi starenja u osnovi povezani s nestankom kolagenih vlakana i nedostatkom hijaluronske kiseline, dakle osnovnih gradivnih tvari u koži. Naposljetku, zrela koža gubi gustoću i vitalnost. S vremenom, sve se više usporava i smanjuje sinteza hijaluronske kiseline i kolagena. Struktura kože postaje krhka, ona gubi gustoću i postaje mlohava. Smanjuje se i  sinteza kožnih lipida te koža postaje izrazito suha.

Prevencija je ključan anti-age tretman

Možda ne možemo usporiti vrijeme ili spriječiti stresne događaje u životu, ali bez obzira na to, možemo djelovati na fotoinducirano starenje kože, potaknuto izlaganjem kože ultraljubičastim zrakama, koje je gotovo 90% uzročnik starenja kože. Zapravo bismo trebali izbjegavati pretjerano izlaganje suncu od rođenja. No, nikad nije prekasno da počnemo ispravno raditi.
Spriječiti foto-starenje možemo tako da se na različite načine zaštitimo od sunca. Potrebno je izbjegavati izlaganje izrazito jakom suncu, nositi odgovarajuću odjeću, šešir i sunčane naočale, koristiti proizvode za zaštitu od sunca s visokim i vrlo visokim faktorom zaštite. I ne zaboravite, djeca mlađa od 3 godine ne smiju NIKADA biti izravno izložena suncu.
 

Questions

Carnets experts

Send by email

Pretraga u tijeku

Potrebno se prijaviti

Potrebno se prijaviti sa vašim Avène računom da bi ste snimili navedene informacije.


Prijavite se da kreirate račun

You can't post more than one comment on a product

Dajte svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj račun

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.