Bilježnice eksperta

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija

Boju kože određuje nekoliko elemenata, od kojih je najvažniji melanin (specifični pigment kože) i hemoglobin (krvni pigment).

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje...

The brand Eau thermale Avène

Melanin, specifični pigment kože

Količina i distribucija melanina u najgornjim slojevima kože određuju koliko će koža biti svijetla ili tamna. „Prirodni“ stupanj pigmentacije određen je genetski, s dodatnim faktorima kao što je tamnjenje (hiperpigmentacija uzrokovana izloženošću suncu) i poremećaji pigmentacije (prevelika količina – hiperpigmentacija; premalena količina – hipopigmentacija). Prema raširenosti, poremećaji pigmentacije općenito se klasificiraju kao difuzni ili lokalizirani.
 

Prevelika količina pigmenta

Termin „hiperpigmentacija“ koristi se za različite pigmentacijske probleme. Hiperpigmentaciju kože može uzrokovati pretjerana količina melanina u površinskim slojevima kože. No, abnormalna distribucija melanina uzrokuje ono što je poznato kao „pigmentacijske pjege“.

Hiperpigmentacije su čest razlog za posjet dermatologu, osobito u slučaju izloženih dijelova tijela (lice). Prije bilo kakvog liječenja, vrlo je važno odrediti točan uzrok pigmentacijske pjege. Melasma i lentigo dva su najčešće oblika hiperpigmentacije.
 

Melasma: izrazito vidljiv pigmentacijski poremećaj                      

Melasma, također poznata i pod nazivom „trudnička maska“, oblik je hipermelanoze koja se obično javlja simetrično na područjima tijela koja su stalno izložena suncu (osobito na licu, ali i na rukama i vratu). Štoviše, izlaganje suncu glavni je čimbenik u pogoršanju situacije.
Nastup melasme izravno je povezan s hormonalnim promjenama koje nastaju prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva ili tijekom trudnoće, ali utjecaj imaju i određene genetske predispozicije. Također, češće oboljevaju osobe s tamnijom kožom (fototip IV ili veći) nego osobe sa svjetlijim fototipom. 


Lentigo: znak starenja kože, ali uglavnom znak izlaganja suncu  
    

Svi smo primijetili malene tamne mrlje koje se pojave na licu, vratu i rukama starijih ljudi. Te „staračke pjege“, također poznate kao lentigo ili sunčani lentigo, izravan su rezultat izlaganja suncu i jedan od prvih znakova kožnog (foto)starenja. Prve se promjene obično javljaju u četrdesetim godinama starosti, češće kod ljudi svijetle puti. Ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, ali treba ih nadzirati i štititi od izlaganja suncu kako bismo spriječili transformaciju u kancerogene lezije.  

Hiperpigmentacije, koje su se nekad smatrale neizbježnom posljedicom starenja, mogu se posvijetliti korištenjem različitih dermatoloških tehnika. Terapeutski su zahtjevi veliki jer se te pjege ne uklapaju u uobičajeni ideal ljepote koji naglašava ujednačenost boje kože. 

Questions

Carnets experts

Send by email

Pretraga u tijeku

Potrebno se prijaviti

Potrebno se prijaviti sa vašim Avène računom da bi ste snimili navedene informacije.


Prijavite se da kreirate račun

You can't post more than one comment on a product

Dajte svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj račun

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.