Bilježnice eksperta

Hiperkeratoza
Hiperkeratoza
Što je to hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože, epidermisa tj. njegova rožnatog sloja. U tom sloju kože, stanice sadrže visok udio keratina, proteina koji ih čini suhima i vrlo tvrdima. U nekim slučajevima, nastaje abnormalna nakupina keratina koja stvara područja izrazito suhe, tvrde kože.
Kako nastaje hiperkeratoza?

Hiperkeratoza je uglavnom adaptivni fiziološki proces koji ima za cilj jačanje otpornosti kože putem brže proizvodnje izrazito keratiniziranih stanica. Zbog toga, koža stopala ili dlanova može odebljati kao reakcija na hodanje bosih nogu ili intenzivni fizički rad. To ima koristan zaštitni učinak, ali stvara nelagodu na površini kože, koja postaje gruba, tvrda i sklona pucanju.
Kada se događa stalni pritisak na vrlo ograničenom području hiperkeratoza pojavljuje u obliku žulja. Najčešći je primjer pojava žuljeva na stopalu, što je povezano s izrazitim pritiskom na vrlo malo područje na koži.Od svih dermatoloških poremećaja, psorijaza je ona koja gotovo stalno izaziva stvaranje hiperkeratotičnih područja. Tipične hiperkeratotične mrlje u početku su crvene, zatim postaju prekrivene debelim, vrlo gustim ljuskama, što stvara općenito ljuskast učinak na koži. Ta „korica“ koja se stvara na koži ne samo da uzrokuje nelagodu, već i sprječava prodiranje lijekova za potrebe liječenja psorijaze u kožu.


Kako se hiperkeratoza liječi?

Kada je stanje povezano s fizičkim uzrokom (trenje, abnormalni pritisak), prvo što treba učiniti jest eliminirati taj pritisak ako je moguće. Uklanjanje hiperkeratoze zahtijeva korištenje hidracijskih proizvoda i proizvoda za umirenje kože obogaćenih aktivnim tvarima koje rastvaraju blokove keratina. Najčešće korištene keratolitičke aktivne tvari su urea i salicilna kiselina.
S obzirom na debljinu, mjesto i uzrok hiperkeratoze, mogu se koristiti supstance s različitim koncentracijama pomiješane u vrlo bogate teksture. Korištenje keratolitičkih tvari u liječenju psorijaze pomaže u uklanjanju naslaga s kože kako bi se moglo započeti topikalno liječenje lijekovima protiv psorijaze.
Send by email

Pretraga u tijeku

Potrebno se prijaviti

Potrebno se prijaviti sa vašim Avène računom da bi ste snimili navedene informacije.


Prijavite se da kreirate račun

You can't post more than one comment on a product

Dajte svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj račun

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.