Bilježnice eksperta

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih kroničnih bolesti ranog djetinjstva, a njegov utjecaj na zdravlje, kvalitetu života i razvoj djeteta, kao i na život cijele obitelji, itekako je izražen, stoga ne iznenađuje što je u fokusu dermatološke znanosti.

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje...

The brand Eau thermale Avène

SUHOĆA, SVRBEŽ, CRVENILO...

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem najčešća je dječja kožna bolest. Od ove bolesti boluje oko 15 do 20 posto djece predškolske i školske dobi.

Bolest najčešće počinje upravo u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života, no može se pojaviti u bilo kojoj dobi, kako u djece, tako i u odraslih.
Intenzitet bolesti najčešće s godinama slabi, tako da nakon desete godine više od 90 posto oboljele djece nema smetnje.
Kod većine oboljelih simptomi se pojavljuju između druge i pete godine života.

Biokemijska istraživanja pokazala su da je u koži osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa poremećena količina masnih kiselina koje sudjeluju u prirodnoj hidraciji kože. Time slabi obrambena funkcija kože kao barijere i ona je sklona iritacijama i infekcijama. U području ekcema dodatno se nalazi velik broj upalnih stanica.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Ekcem se očituje pojavom crvenila ili mjehurića na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrbež i čiji je izgled za liječnika dobar pokazatelj u kojoj se fazi bolest nalazi: crveni, mekani i vlažni u početku, a kasnije zadebljani, tvrdokorni i suhi. Kožne promjene javljaju se na licu, trupu i ekstremitetima. Lokalizacija najčešće ovisi o dobi.

Ako se ekcem javlja u prvim mjesecima života, najčešće simetrično zahvaća čelo i obraze, pošteđena je regija oko usta, a širi se na vlasište, gornji dio tijela, vanjsku stranu ruku i nogu te šake. Pelenska regija najčešće je pošteđena.
Tijekom druge i treće godine života izgled ekcema se mijenja, pa se javljaju karakteristični plakovi smješteni uglavnom na pregibnim jamama koljena i lakata, na zapešću, skočnom zglobu i vratu.
 
U kasnijem djetinjstvu i adolescenciji ekcemi obično ostaju u pregibima velikih zglobova, uz promjene na vjeđama, šakama i stopalima.


Kvaliteta života

Svrbež je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima. Često se, uz osnovne znakove bolesti, javljaju i komplikacije, a to su, takozvane, sekundarne infekcije bakterijama ili virusima. Najčešće su to stafilokoki i virus herpesa. Nastanku sekundarne infekcije pogoduju suhoća kože i češanje zbog svrbeža.


Liječenje


Za svakodnevnu njegu kože obavezna je uporaba emolijensa. Emolijens ublažava suhoću kože, poboljšava stanje kože, smanjujući njezinu ispucanost, čime izbjegavamo isušivanje i ulaz vanjskih alergena.

Masaža uvelike poboljšava učinak emolijensa, tj. učinak je bolji ako proizvod nanesete blagom masažom. Međutim, osjetljivoj atopičnoj koži malenih svakodnevno je potrebna i odgovarajuća higijena i njega. Kod pojave upalnog ekcema pribjegava se lijekovima, posebno kortikosteroidnim kremama.


 

Questions

Carnets experts

Send by email

Pretraga u tijeku

Potrebno se prijaviti

Potrebno se prijaviti sa vašim Avène računom da bi ste snimili navedene informacije.


Prijavite se da kreirate račun

You can't post more than one comment on a product

Dajte svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj račun

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.