Bilježnice eksperta

Muška koža

Muška koža

Strukturno, nema veće razlike između muške i ženske kože, ali ipak postoje neke specifičnosti..

Bez obzira kojem tipu pripada, koža u nekim slučajevima može biti izrazito osjetljiva i snažno reagirati na podražaje...

The brand Eau thermale Avène

Koja je razlika muške u odnosu na žensku kožu?

Koža u muškaraca je oko 25% deblja od ženske kože. Dublji sloj kože (dermis) kod muškaraca je bogatiji kolagenskim vlaknima i elastinom nego što je to slučaj kod žena, zbog čega je muška koža elastičnija i čvršća. Iako treba duže da se muška koža "opusti", a kad se bore konačno pojave one budu jače izražene i dublje nego kod žena. Kod žena prvi znakovi starenja kože uočljivi su već oko 25. godine a kod muškaraca ne prije 30. godine.

Folikuli dlake kod dječaka, stimulirani djelovanjem androgena u pubertetu, su razvijeniji nego kod djevojčica. Pretjerano lučenje loja može pogoršati stanje seboreje, dovesti do proširenih pora, bubuljica, prištića ili pogodovati nastanku akne.

Kao i ženska koža, koža muškaraca može biti suha, što može biti genetski uvjetovano ili zbog izloženosti vanjskim čimbenicima iz okoline (sunce, klimatski uvjeti, zagađenje...) ili onim vezanim za način života (duhan, stres, nedostatak sna, alkohol ili neuravnotežena prehrana).

Česti problemi kože kod muškaraca

1. Folikulitis : Dlaka urasla u kožu vrlo je čest problem. Za to su u različitoj mjeri odgovorna dva mehanizma: prekratko odrezane dlake, ispod površinskog sloja kože; epidermisa ili preduga dlaka koja, nakon kratkog vanjskog puta, ponovno ulazi u kožu u obliku petlje.
Radi se, dakle, o problemu koji početno nije popraćen upalom, ali može se razviti kao posljedica sekundarne infekcije. U slučaju sekundarne infekcije, zahvaćen je dlačno-lojni folikul, a uzročnik infekcije je najčešće bakterija zlatni stafilokok (S. aureus). Kako zgleda? Kao mali crveni prištić na vratu...

2. Iritacije kože kao posljedica brijanja : Brijanje, bilo ručno ili električnim aparatom, djelomično uništava hidrolipidni film, čime se dijelom gubi prirodna zaštita kože i olakšava rast patogenih klica. Ta svakodnevna radnja izaziva iritaciju kože. Problemi koje brijanje izaziva ili pogoršava, mogu se i spriječiti i liječiti.

Naša preporuka

Radi lakšeg brijanja, pripremite kožu navlaživši je mlakom vodom. Zatim, nanesite gel ili pjenu za brijanje ovisno o Vašem tipu brade. Dobro isperite i obrišite kožu. Koristite neko sredstvo za njegu nakon brijanja kako bi se umirilo peckanje koje se javlja nakon brijanja i obnovila koža te izbjegla opasnost koju donose bakterije. Korištenje proizvoda poslije brijanja koji sadrže alkohol više se ne preporuča.

Questions

Carnets experts

Send by email

Pretraga u tijeku

Potrebno se prijaviti

Potrebno se prijaviti sa vašim Avène računom da bi ste snimili navedene informacije.


Prijavite se da kreirate račun

You can't post more than one comment on a product

Dajte svoje mišljenje

* Obavezna polja

Moj račun

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Thanks for sharing!

Your comment has been queued for review by site administrators and will be published after approval.